Sunday, November 16, 2008

Freelance работниците - тези , които печелят по време на криза

В последно време гледам доста хора ревът от тази криза, в която е икономиката, само че не и ние фрийлансърите :) Ние сме алтернативата и решението! Чрез нас хората намаляват разходите си, което е типично за времето на криза. Незнам за вас, но на мен кризата ми се отрази изключително и само положително. Клиентите ми се увеличиха значително, даже забелязвам, че доста сериозни фирми започнаха да търсят аутсорс решения, дори такива ,които преди не искаха и да чуят за подобно нещо. Кризата разшири нишата ми, в същото време доста от цените паднаха, а и да не забравяме, че доларът скочи 20 сотинки (аз печеля в долари) :))).... абе чудесна кризичка, дано се задържи по-дъолго , за да успея да направя второто разрастване на бизнеса си :)

11 comments:

Anonymous said...

Ето още една статия от вестник Монитор, която потвърждава думите на Христо!

"Световната криза била шанс за IT сектора
Световната криза е шанс за ИТ сектора, защото големите корпорации ще търсят оптимизация на дейността си, а информационните технологии са един от инструментите за оптимизация. Компаниите ще инвестират повече в ИТ системи. Това прогнозира вчера Саша Безуханова, генерален директор на "Хюлет Пакард България".
На въпрос как се отразява кризата на бизнеса и инвестициите на компанията у нас тя коментира: „Центърът (за обслужване на клиенти) на HP в България е с изключително високи резултати, от шест такива центъра в света той е с най-добри показатели. Затова сега в него се развиват допълнителни проекти. Смятам, че кризата ще даде възможност на HP да затвърди и развие допълнително инвестицията си в България."
При първоначално планирани 1000 служители в центъра, днес в него са заети 1500 специалисти, добавя тя.
По думите є сред най-положителните ефекти от центъра е това, че е успял да върне от чужбина 200 български специалисти с високи квалификации.
Безуханова ще управлява и бизнеса на HP в държавните администрации на 27 страни в Централна и Източна Европа, съобщи тя. Безуханова ще отговаря за продажбите и реализацията на системни и технологични решения в областта на сигурността, отбраната, публичните финанси, здравеопазването и електронното управление."

aeonbeat said...

не сме и очаквали друго, само трябваше да бъдат изправени пред избора и насила насочени към реално по-качественото и по-изгодно решение :) наздраве на всички работещи на свободна практика :)

petyoyo said...

Може ли някак да се свържа с инициатора на блога.
Имам няколко сериозни въпроса!

Anonymous said...

Тва getafreelancer е супер простотия - оферти дават някви индийски пакистански, бразилски и кой знае кви още фирми !

т.е. сам да спечелиш проект в момента е трудно - доста.
Две седмици правя примерни проекти и - нищо.

предпочитам в бг да си работя

Freelancer_bg said...

Петьо, пиши ми на мейла фрийлансър_бг@яху.ком Ще се помъча да отговоря на въпросите ти.

Unknown said...

Всъщност статията е далече от реалността.
Кризата е възможност за хора с малко опит и тепърва започващи да бъдат избрани поради ниската си цена.

За хората който реално знаят какво и как да правят, участващи в големи проекти (а не търсещи двучасова работа за 15$), кризата си е проблем :)

Anonymous said...

Лошото на кризата, е че куцо и сакато се хвърли да работи по сайтовете. И понеже навалицата взе да става страховита, всички де що са нови хвърлят някакви цени дето ме вкарват в размисъл тип "Абе и индийците не работят толко евтино..." Както се вижда и от един преден коментар човека "правил мок-ъпи 1 седмица". Не може така! Концепцията е най-ценната. Нали после оня ще вземе мокъп-а, ще пусне проект тип "Мокъп към висока резолюция, лесно и бързо" и поредният смешник ще го свърши за 10 долара през ПейПал. Напоследък направо ми се плаче като гледам в какво се превърнаха сайтовете за работа. А още по-тъжното, е че БГ-лансерите масово почнаха да работят на безумни цени. Гледам и се плаша. Ето, има някакъв Лаков в GAFa дето работи за 6$ на час, обаче като гледам как печели проектите си с ценитете които оферира, мисля че работи за 10 лв. на ден. Трагедия! Ако сте нови и четете това, замислете се!!! Ще мине време, ще искате да работите за нормални пари, обаче никой няма да дава, щото така ще са научени вече.

Unknown said...

Аз предлагам да направим freelance сайт от сорта на "no-indians.com".
Писна ми от тези индийци !!!! ПИСНА МИ ПИСНА МИ ПИСНА МИ !!!
Сутрин носят вестници, по обяд копат на нивата, след обед сервират по заведенията, а вечер пишат PHP.
По-странното е, че се залага на тях от работодателите.
Може би изглеждам като "расист", но имам богат опит в работата с индийци и знам що за стока са.
Аз се отказвам да търся повече някой проект от GAF,scriptlance или каквото и да е.
Ето пример... преди малко гледам новите проекти в пощата и един пич си беше поустнал следното:
Търся си човек който да ЖИВЕЕ В ДАЛАС. Следва кратко описание за какво го търси, и после пак: "ПОВТАРЯМ, ДА ЖИВЕЕ В ДАЛАС".
Както и предполагах - първите трима поустнали си бяха ИНДИИЦИ !
Що за животни са?
Ако трябваше да си вадя парите чрез freelance.. сигурен съм че щях да си умра гладен (да не говорим за нещо повече).
Хубавата новина е, че все още има хора които ценят качеството (и си плащат за което).. но те не са по тези сайтове.

Anonymous said...

Kamen, аз наскоро взех проект, за който искаха да живея в Ню Йорк... Тъй че правилно бидват. Всичко трябва да се бидва, с наглост към прогрес. Всъщност има хора от източна европа и България, които работят на ПО-НИСКИ цени от индийците. Даже бих прeдложил сайт no-low-bids.com Чувал съм и за такива с PHP и SQL, които не само не са умряли от глад ами само с това се заниват, че даже и са фирми и са затрупани с поръчки до гуша. Тъй че явно си е до късмет.

Unknown said...

То, че си си е до късмет няма спор :)
Също няма спор, че голяма част от българските "developers" не падат по долу от индииските (бях видял бид от българин за ebay like project,на стойност от $250).
Това, че фирми/организации печелят повече проекти също е безспорно.
Също няма спор, че с PHP+MySQL могат да се изкарат що-горе добри пари.
За мен обаче въпроса е малко по-различен. Аз не се целя да вземам проекти от по $200 и с 5 такива да изкарам месеца. Все пак можете да се съгласите като хора от бранша, че $1000/monthly не са нещо сериозно. Освен това съм се специализирал "малко" повече от да правя LAMP проекти.
Ако трябва да говоря с примери:
Излиза Аsterisk проект който аз лично оценявам на $5000. Максималният budget е $3000. Все пак е криза и решавам, че $3к ме устройват.. и bid-вам. Да обаче, идва оня индиец дето се занимава с VoIP от 3 месеца и казва: "Шефе, ето ме мене, всичко го имам готово и ще ти го направя за 1 ден за $500". Ето това имам в предвид - абсурдно е. Освен това, тъй като аз съм нов по тези сайтове от гледна точка, че нямам никакъв "feedback" , шанса да взема каквото и да е за повече от $5-10 на час е никакъв.
Аз лично не бих препоръчал на човек с желание и опит да се захваща с нещо подобно. Това не е работа, а борба с цигани и всеки който тепърва се захваща трябва да им слезе на нивото.

Freelancers.co.nr said...

Искам да попитам някой има ли опит със сайта www.oDesk.com
Нещо ми се вижда нереално, предлага се работа от 3, 4, та даже и от 5 месеца проекта и са още активни (отворени).

Нека ако някой има опит с него (oDesk.com) да сподели работи ли този сайт или e поредния бъркоч за фрийлансъри (freelancers).

Всички само се оплакват. Основният проблем е, че не трябва ние да казваме какво и колко и как можем, а трябва клиентите да го кажат. Така, че моя съвет към прохождащите е: ако наистина искате да работите това и вие е "присърце" ще се наложи в началото да поработите и за по-малко пари. Никой не знае за Вас, а искате клиент с бюджет за проект 3000 долара да Ви се довери. Хайде погледнете от страната на човека, който поръчва музиката, а?

Труд му е майката. Това не е за всеки. Тук няма лесни пари. Всеки клиент е на пиедестал. Ако не си готов да работиш понякога и за "без пари" по добре не се захващай. Не губи времето на хората с парите, на които само ще загубиш времето. Клиентите искат най-бързото и най-доброто от теб, и то на максимално ниска цена. Ако не можеш да им го дадеш по-добре помисли с нещо друго да се захванеш. Все за нещо друго ще те бива...

Не си мисли, че някой друг, дори да е и индиец или пакистанец, ги изкарва тези пари без труд. Явно те са повече от нас щом успяват и вестници да носят, и от Земята да произвеждат, и в кафенета да работят, и на PHP да програмират.